..............Βγάζει με χιούμορ τα νυχάκια της και γρατζουνίζει ότι την ενοχλεί στην Εύβοια και όχι μόνο !


Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τι συμβαίνει στην Αυλίδα; Αρθρο του Κώστα Δαύλια

                                                         
 Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων για την μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας λάβαμε το ακόλουθο - πολύ ενδιαφέρον - άρθρο  του Κώστα Δαύλια.  
                                                           
Τι συμβαίνει στην Αυλίδα ?

Ας ξεκινήσουμε τρεις δεκαετίες πιο πίσω. 1969 – 1970. Περίοδος δικτατορίας. Για οσους θυμούνται κυκλοφορούσε το σλόγκαν "όλη η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο".
Σύνθημα <ανάπτυξης> απ' την αιματοβαμμένη χούντα των συνταγματαρχίσκων ? Μάλλον σύνθημα για λεηλάτηση γης και πλούτου υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Ετσι εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν η Ιντερκέμ και τα ναυπηγεία Χαλκίδας, λίγα μόλις μέτρα από τον Ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδος στο Βαθύ Αυλίδας.
Σε αντιστάθμισμα η καταπολέμηση της ανεργίας  κι όλες αυτές οι μεγαλοστομίες που έχουν στο οπλοστάσιο τους οι <εθνικοί σωτήρες> και οι <εθνικοί εργολάβοι> που, τι σύμπτωση, με όλα τα κόμματα εξουσίας, με όλες τις καταστάσεις, πάντα ειναι οι ίδιοι. Η θάλασσα στη περιοχή άντεξε μέχρι το 1980 περίπου. Μετά άρχισαν να την κατακλύζουν υπερτροφικά φύκια, αφροί στην ακτή, έλλειψη θαλάσσιου πλούτου και βέβαια ακατάλληλη για κολύμβηση.
Και όμως καμμιά πινακίδα δεν υπάρχει στη περιοχή που να προειδοποιεί, ενώ τα κάθε λογής παπαγαλάκια  φροντίζουν να διαδίδουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στη θάλασσα του Βαθέως ΑΥΛΙΔΑΣ. Ναι, με κεφαλαια γράμματα το "ΑΥΛΙΔΑΣ", γιατί οι σχεδιαστες της <ανάπτυξης> φροντίζουν να αποκαλούν την περιοχή σκέτο Βαθύ. Ακόμα και οι δημόσιες πινακίδες, που χρεώνονται στο μισό του νεοφασιστικού σλόγκαν <μαζί τα φάγαμε>, γράφουν ΒΑΘΥ  και με περισσή άνεση <ναυπηγεία Χαλκίδας>, με τα χρήματα του φορολογούμενου πάντα <μαζί τα φάγαμε>.
Καμμιά αναφορά στον Ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος και στα πάμπολλα Ιστορικά σημεία του τόπου. Βέβαια δεν είναι τυχαίο. Το όνομα ΑΥΛΙΔΑ  ειναι ξεχωριστό στην Ιστορία της Ελλάδας. Και το Βαθύ Αυλίδας είναι το κεφαλοχώρι απ' τα 4 χωριά που στο σύνολό τους αποτελούν την Αυλίδα. 
Αρα φρόντισαν οι υποστηριχτές της <ανάπτυξης>, Λαδάς τότε και Παπακωνσταντίνου σήμερα, να αποσυνδέσουν την περιοχή απ' την Ιστορία της. Ακομα και τα κατά περιόδους διάφορα μαγαζιά που άνοιγαν, έκλειναν πολύ σύντομα, εκεί κάτω στη θάλασσα. Κάποια λίγα υπάρχουν στον Φάρο και πολύ περισσότερα στην παραλία Αυλίδας (Δράμεσι).

Και στη θάλασσα του Βαθέως Αυλίδος? Ενα ερημικό εγκατελλειμένο τοπίο, με τα νάυλον μέσα στη θάλασσα, τους αφρούς και κατά καιρούς τα πετρέλαια. Α, ναι δεν είναι μόνο αυτά.Υπάρχει και η ηχορύπανση ακόμα και όλη την νύχτα και οι δηλητηριώδεις οσμές της Νεοχημικής, που φαίνεται  δεν φτάνουν σε κανέναν αρμόδιο... Ακόμα και δίπλα στη Νεοχημική υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, κάποτε περιφραγμένος, τώρα καταφύγιο ναρκομανών και άλλων <περιθωριακών > εκδηλώσεων. 
Πολλές φορές καταφύγαν οι κάτοικοι στην πρώην νομαρχία και σήμερα περιφέρεια. Η απάντηση ήταν ότι έγιναν έλεγχοι ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ  και δεν διαπιστώθηκε τίποτα. Κι όμως θα μπορούσαν να ελέγχξουν την θάλασσα, να διαπιστώσουν την μόλυνση και με τη βοήθεια της επιστήμης να είχαν οδηγηθεί στις πηγές μόλυνσης. Αρα και η νομαρχία και η σημερινή περιφέρεια  ειναι συννένοχοι της κάθε είδους ανάπτυξης. 

Μα ευθύνη είχε και ο τότε Δήμος Αυλίδας που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Καμμιά  σχέση με άλλους δήμους όπως π.χ. του κ. Κορτζίδη του δημάρχου Ελληνικού. Ετσι κύλισε ο καιρό με την ανάπτυξης να μολύνει ανεπιστρεπτεί όλη την περιοχή και να διώχνει τη νέα γενιά από τις περιοχές.... Και φτάσαμε στο σήμερα.
Εκεί λοιπόν που υπήρχε η απίφαση της απομάκρυνσης των ρυπογόνων εταιρειών από την περιοχή με γραπτές και δεσμευτικές αποφάσεις έρχονται οι υποστηρικτές της σημερινής ανάπτυξης (ταυτόχρονα και εθνικοί σωτήρες) και μιλούν για τη μεταφορά του λιμένα Χαλκίδας στο Βαθύ Αυλίδας.
Τι σύμτπωση όμως !!! Πάντα οι ίδιοι συμβαλλόμενοι. Και τότε και σήμερα. Ο κ. Καρράς (ιδιοκτήτης των ναυπηγείων επί χούντας) κι ο Λαδάς από την εθνοσωτήρια τότε. Σήμερα πάλι ο κ. Καρράς κι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης από τη σημερινή Εθνοσωτήρια. Και βέβαια ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο ατσαλάκωτος.. 
Ο κατά δήλωσή του αποτυχημένος στο υπουργείο οικονομίας, αλλά καλά βολεμένος στο νέο θώκο. Ας δούμε λοιπόν τι σκαρφίστηκαν. 
Για τον μεν λιμένα Χαλκίδας, μια επιτροπή μελετητών κατάλαβε ότι ΔΙΠΛΑ ακριβως απ'  τον Ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταφορά λιμένα. Κι έτσι πολύ απλά και ανερυθρίαστα αποφάσισε να δηλώσει πώς ο Ναός βρίσκεται στη .....Γλύφα, παρασύροντας έτσι το κέντρο αποφάσεων στην Αθήνα στην έκδοση της απόφασης. Αραγε για αυτή την ψευδή δήλωση - ποινικά κολάσιμη για τους ειδικούς - θα υπάρξει καμμιά αυτεπάγγελτη δίωξη ?  Κάπου έχει πάρει τ' αυτί μου ότι υπάρχει στη Χαλκίδα Εισαγγελέας περιβάλλοντος !!!
Πιο κάτω, στη Γλύφα, σχεδιάζουν την βάση για τον ανεφοδιασμό πετρελαίου.Θα τραβηχτούν σωληνώσεις περίπου 500 μέτρα μέσα στη θάλασσα και θα κάνουν την ανατροφοδότηση. Μα πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να εχει διασφαλιστεί η περίπτωση διαρροής. Και μια διαρροή, θα σημαινε το ολοκληρωτικό τέλος του Ευβοικού. Κι όμως, εδώ παρενέβη ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Αδωνις (ναι ο σύντροφος του κ. Βορίδη του τσεκουράτου, ιδρυτή της ΕΠΕΝ το 74 και συνομιλητή του αρχιδικτατορίσκου Παπαδόπουλου μέσα στον Κορυδαλλό) και ο οποίος είπε ότι σε μια τέτοια κρίση δεν μπορεί κανείς να αρνείται τις μορφές επένδυσης!!!
Αλήθεια οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ , όταν πήγαιναν στη κάλπη , τον κ. Αδωνη είχαν κατά νου να μας φέρουν υπουργό? Ετσι λοιπόν ξαναστήθηκε το ίδιο σκηνικό. Από τη μια - και τότε και σήμερα - ο κ. Καράς κι απ' την άλλη εθνοσωτήριες κυβερνήσεις ίδιων χνώτων και αποχρώσεων !!!
Και μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να "τσίριζε" στο κανάλι του υπέρ της Ιστορίας της Ελλάδας, όταν παρίστανε τον τηλεοπτικό βιβλιοπώλη, τώρω όμως με τις πράξεις του δείχνει τις βαθύτερες προσδοκίες του.!!!
Και οι βολευτές του νομού μας ; Αυτοί αντίθετα με τον χριστόδουλο που επί χούντας διάβαζε πολύ και δεν είχε καταλάβει ποιός κυβερνούσε, άλλο το ότι φωτογραφιζόταν μαζί τους - οι βολευτές δεν διαβάζουν τι υπογράφουν και τι ψηφίζουν, ασχέτως αν έχει να κάνει με το τέλος του Ελληνικού Λαού και της εξαθλίωσής του. Και βέβαια αφού το είπε ο "σύντροφος" υπουργός, δεν πρόκειται να φέρουν καμμιά αντίρρηση !!! Αλλωστε αν δεν το υποστηρίξουν θα ...ξαναγυρίσουμε στη δραχμή !!!
Η ουσία όμως είναι άλλη, Πέρα από την  τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να έχει ΟΛΗ η Εύβοια λόγω της ΑΥΛΙΔΑΣ υπάρχει η πραγματικότητα. Η γη έχει υποβαθμιστεί λόγω της μόλυνσης και ο υδροφόρος ορίζοντας είναι όσο δεν πάει φορτωμένος με εξασθενές χρώμιο. Ο Ευβοϊκός είναι περιβαλλοντικά φορτισμένος. Αρα πρέπει να μεταφερθεί ο λιμένας, αλλά εκτός στενών τουλάχιστον ορίων του Ευβοϊκού.
Δεν πρέπει να περάσει καμμιά ανατροφοδότηση πετρελαίου και εν τέλει σιγά σιγά να αρχίσει η αποφόρτιση του Ευβοϊκού με την απομάκρυνση των ρυπογόνων επιχειρήσεων, έλεγχο της ρύπανσης του Ασωπού καθώς κι από τις ρυπογόνες επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του Πισσώνα και του Λήλα ποταμού.
Αν θέλουν να πιστέψουν ότι συμβάλλουν σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ ουσίας και όχι σ΄αυτά που επιτάσσει η εσωτερική τρόικα και οι μεγαλοεπενδυτές μαυραγορίτες.

Κώστας Δαύλιας
Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ
Μέλος της ΑΚΟΑ Στερεάς Ελλάδας
Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς

Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται και να ακούγονται !!! Οχι άλλα παιχνίδια σε βάρος της Αυλίδας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου